FFA logotyp med bokstäver i svart text

Främjande friskvårdsaktiviteter i Filipstads kommun

FFA startsida

Främjande friskvårdsaktiviteter i Filipstads kommun

En röd dartpil sitter i mitten på en svartvit piltavla med siffror

Coachning / PT och "Hitta formen" (fortsätter per telefon, mail etc) Fördröjt avslut och start.

Vill du förbättra dina levnadsvanor och få coaching och praktisk hjälp med att klara det? Det är många som hittills fått positiv effekt av deltagandet med förbättringar och fortsättning. Under höstterminen har du möjligheten att få det individuellt och anpassat.

Du kan även välja att under 12 veckor följa ett individuellt program som vi tar fram tillsammans "Hitta formen" med garanterat resultat.

På grund av skärpta covid-19 restriktioner har vi inte kunnat avsluta höstens grupp som planerat och kan heller inte starta nästa omgång som planerat. Men så snart det går startar vi igen. Mer information kommer då.

Med vänliga hälsningar! Mikael Marttila och Mona Forsberg .

Man iklädd arbetskläder står bredvid träd en sommardag

Ola hittade formen!

Ola Persson, fastighetsskötare på Filipstads kommun, bestämde sig för att gå ned i vikt och förbättra sin kondition. Med coachning av Mikael Marttila, personalvårdskonsulent, har Ola på sex månader gått ner 28 kg och förbättrat både sin syreupptagning och sitt testvärde.

I mitten av februari skulle Ola iväg på ett dop. När finbyxorna togs fram ur garderoben fick han se att det fattades drygt 10 centimeter i midjan för att kunna knäppa dom. Det var då han bestämde sig för att ta tag i sin hälsa.

Ola började med att sätta upp viktmål för sin resa och bestämde sig för att belöna sig vid varje uppnått mål.

-Belöningen har bestått av nya träningsskor, nya träningströjor och sådana saker. Inte en Budapestlängd.

Till en början berättar Ola hur han räknade kalorier via en app och vägde den maten han skulle äta. Efter ett tag lärde han sig vad olika livsmedel innehåller.

-Jag har inte använt någon viss metod för att gå ner i vikt. Inte heller tagit bort några livsmedel. Jag upplever att man mår bäst av att äta det man förmodligen kommer att äta resten av livet. Att späka sig är bara kontraproduktivt.

När det kommer till träning har Ola fastnat för stavgång och tipsar om att införskaffa sig en pulsklocka. Han beskriver det som ett bra hjälpmedel att hålla koll på sina steg och brända kalorier, något som han säger har gett honom extra motivation.

På frågan om han tycker att det hittills varit svårt svarar Ola Nej.

-Det kanske låter maniskt men det har faktiskt inte varit svårt. Jag sitter inte bredvid och kollar på om det tillexempel kommer fram bullar till fikat på helgen. Jag älskar bullar och vill kunna äta det. Däremot för jag in det i appen så jag har lite koll på mina kalorier.

Ola har inga planer på att sluta utan har hittat en ny livsstil som han tycker bara har fördelar. Gladare, piggare, trevligare och framförallt mer uthållig. Han har satt upp ett viktmål till nyår men säger att det inte är hela världen om han ej skulle nå det.

-Jag har ett mål jag vill nå innan årsskiftet. Om inte det går så må det vara hänt…då har jag ju ett helt år på mig till nästa årsskifte… Det jag lärt mig genom åren är att inte ha bråttom och att inte snegla på hur det går för andra. Vi är som tur är alla olika!

För mer information och intresseanmälan e-posta/ring mikael.marttila@filipstad.se 0590‑611 42, 070‑365 11 42 eller mona.forsberg@filipstad.se 070‑190 54 01.